понеделник, 6 септември 2010 г.

еTwinning последователи...

От 18 до 20 август 2010г във Вилнюс, Литва,се проведе Семинар за професионално развитие на учители по eTwinning.В него взеха участие колеги от пет страни:България, Унгария, Полша, Литва и Латвия. Негови координатори бяха Виолета Чюплите и Аурелия Михайловайте. Домакините ни посрещнаха изключително топло, заредиха ни с добро настроение и ни накараха да се почувстваме важна част от голямото семейство на eTwinning.Всеки един от тях беше изключителен професионалист,винаги усмихнат и готов да ни окаже съдействие.
Представените от лекторите теми и практическата част на семинара дадоха възможност на колегите да се запознаят с eTwinning(регистрация, създаване на проекти, работа във виртуалното пространство и др.) и възможностите,които предоставя портала за професионално и личностно развитие на всеки учител.
В практическата част Grazina Likpetriene разказа за своите осъществени проекти.Колегите от всяка страна направи своя пластилинова фигурка-„Това съм аз”.Идеята на авторката е да създаде филм,с който да разкаже за проведения семинар и да намери нови партньори за своя бъдещ проект-„Пластилиново сърце”.Нейната идея е всяко дете да моделира себе си(без ограничение на цвят, форма и на използван материал,като се даде възможност за лична творческа изява ) и чрез анимация да разкаже своя живот в детската градина или училище,своите интереси и проблеми.
В свободните моменти следваха интересни и забавни релаксиращи игри, които спомогнаха за доброто и бързо опознаване на участниците в тях.Запознахме се с нови хора, породиха се близки лични контакти, които ще са основа за бъдеща съвместна работа и приятелство.
Г-н Стоян Кюлев, от Центъра за развитие на човешките ресурси, ме впечатли с високия професионализъм,отзивчивост и организаторски умения . Негова е заслугата в Литва да пристигне малък екип,а не пет непознати по между си хора. Изключително съм благодарна за възможността чрез eTwinning да се запозная и да попадна сред колеги,които са толкова добронамерени,позитивни и заредени с нови и интересни идеи.
Какво беше за мен този семинар-едно вълнуващо пътуване,докосване до една непозната за мен страна и среща с колеги,които сега за мен са не само съмишленици ,но и приятели.Родиха се нови съвместни проекти,обменихме знания за eTwinning и мястото на виртуалния свят в работата ни.За пореден път доказах на себе си ,че вярата в успеха носи само успех и удовлетворение.


Валентина Маринова
ЦДГ „Синчец” - Троян

Няма коментари:

Публикуване на коментар